Aswoensdag

Gezongen H. Mis met aswijding

Op de credenstafel staat het wijwatervat met kwispel klaar en de benodigdheden voor een tweede handwassing.

(Eventueel nog een extra glazen kommetje (om het as met wijwater te mengen)

De priester (in paarse koorkap) en de misdienaars komen binnen langs de korte weg. De communiebank is gesloten maar het witte kleed ligt er niet over.

De acolieten knielen en gaan op hun plaats aan de credenstafel staan.

P en C maken een kniebuiging en blijven aan de altaarvoet staan tijdens de antifoon "Exaudi nos, Dominé, quoniam benigma..." die het koor zingt.

 

ps : Het is ook mogelijk dat P en de misdienaars de grote weg nemen. Wanneer de misdienaar bij de aanvang eenmaal de klok luidt, zingt het koor onmiddellijk de antifoon "Exaudi nos,..." . Ook in dit geval blijven P en C aan de altaarvoet, na een kniebuiging gemaakt te hebben, wachten tot de antifoon ten einde is.

 

P houdt daarna een korte preek (normaal voor het altaar, eventueel op de preekstoel.)

Acoliet 2 sluit na de preek de communiebank als die nog open is, maar legt het witte kleed er niet over.

Na de preek gaat P naar het missaal aan de epistelzijde van het altaar. C gaat rond de trappen (zoals gewoonlijk) en gaat aan de rechterzijde van P staan aan het missaal. De as staat klaar op het altaar aan de epistelzijde.

De priester bidt enkele gebeden en na het gebed ‘Omnipotens sempiterne Deus,...' is er wierookoplegging, besprenkeling van de as met wijwater en bewieroking van de as.

De acolieten komen naar de altaarvoet, maken een kniebuiging , gaan de trappen op en knielen op de bovenste trede (zoals de communiebeweging). De priester legt ondertussen bij zichzelf de as op en nadien bij de misdienaars.

Terwijl P en C naar de communiebank gaan om de gelovigen een assenkruisje te geven, gaan de andere acolieten op hun plaats aan de credenstafel staan.

Wanneer de priester terug naar het altaar gaat, nemen de acolieten water en doek voor de handwassing.

De priester en de ceremoniaris maken een kniebuiging en gaan naar de priesterstoel.

De acolieten komen voor de handwassing naar de priesterstoel.

Na de handwassing bidt de priester nog een gebed in het missaal. Hij gaat vanaf zijn stoel recht naar het missaal. C staat terug naast hem.

Hierna gaat P en C naar de priesterstoel om de koorkap te wisselen met een paarse (manipel en) kazuifel.

 

H. Mis

Als er toortsendragers zijn, moet tijdig de communiebank terug open gedaan worden, zodat ze hun toortsen kunnen halen via de grote weg.

De gebeden aan de altaarvoet vallen volledig weg. Er is direct wierookoplegging.

Alles verloopt zoals een gewone zondagsmis.

geen 'Gloria'.

Zoals bij een H. begrafenismis knielen de misdienaars (niet de ceremoniaris) tijdens het oratie voor het epistel.

Bij het bidden van de Tractus knielen P en de misdienaars tijdens "Adjuva nos,... propter nomen tuum.".

P kan nadien -zoals gebruikelijk is- gaan zitten. C geeft teken aan P om recht te staan bij de woorden "Domine, ne memineris". 

Bij de evangeliebeweging knielen de acolieten in het midden aan de altaarvoet samen met P (die bovenaan het altaar knielt) tijdens het laatste deel van de Tractus wanneer men zingt : "Adjuva nos,... propter nomen tuum."

P bidt 'munda cor' zoals gebruikelijk.

geen 'credo'.

(Prefatie van de vasten en Pater noster : zangtoon ferialis)

De wierookdrager gaat bij het ‘Agnus dei' het witte kleed over de communiebank leggen (of gaat de communiebank sluiten als er toortsendragers zijn).

De misdienaars knielen (niet de ceremoniaris) tijdens het postcommunio en het gebed erna : 'Humiliate capita vestra Deo...'

Men buigt het hoofd tijdens het gebed 'Humiliate capita vestra Deo...'.

Hierna sluit C het missaal.

Na het laatste evangelie keren ze terug langs de korte weg. De communiebank mag dus gesloten blijven, tenzij men in het begin koos voor de lange weg. Dan gaat men ook via de lange weg terug naar de sacristie.                                                 

 

filmfragment, klik hier

 

***